Bildung voor VO-docenten: inspiratie, bewustwording en doen!

Er wordt veel gesproken over het belang van Bildung in het voortgezet onderwijs, maar Bildung: hoe doe je dat eigenlijk? Wat vraagt het van jou als docent om ten dienste te staan van de persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling van je leerlingen? Zit Bildung al verborgen in je eigen onderwijspraktijk of is het iets waar je actief naar op zoek moet? Bij De Bildung Academie weten we dat goed onderwijs valt of staat met de docent. Daarom beginnen wij met een pilot Bildung voor Docenten. In de pilot staat de ontwikkeling van jou als docent, maar ook de ontwikkeling van je leerlingen, centraal. Samen gaan we onderzoeken wat het van jou, als docent in het voortgezet onderwijs, vraagt om aan de basis van goed onderwijs te staan.

Praktisch

  • Voor docenten en docenten-in-opleiding die werkzaam zijn in het voortgezet onderwijs
  • Maximaal 20 deelnemers
  • Zeven maandagen tussen 11 september en 30 oktober 2017
  • @ cultureel studentencentrum CREA: Nieuwe Achtergracht 170, Amsterdam
  • €250,- deelnamekosten

De pilot

De eigen vraag
Wij geloven dat de zoektocht naar goed docentschap een persoonlijke zoektocht is, een zoektocht die raakt aan de roerselen van je eigen geest, aan je normen en waarden, je talenten en angsten, aan jou. Daarom begint de training met het toewerken naar een eigen vraag over jouw docentschap. Deze vraag, die je gerust mag aanpassen gedurende de pilot, zal voor jou de rode draad van de training zijn.

Screen Shot 2017-06-28 at 17.02.56

 

Inspiratie, bewustwording en doen!

Met de eigen vraag van alle deelnemers als vertrekpunt gaan wij twee maanden lang samen op onderzoek uit. Hierbij leggen wij de nadruk op inspiratie, bewustwording en doen!

  • Inspiratie. In inspiratiesessies laten we ons bij de hand nemen door inspirerende gastdocenten. Wat kan een ‘Deep-Democracy-duik’ in de groepsdynamiek op jouw onderwijsvloer jou leren over je vraag? Wat ligt er voor jou verscholen in de wereld van de kunst? Wat betekent fysieke integriteit voor jouw lespraktijk?
  • Doen. We dagen je uit om het experiment in je eigen onderwijs aan te gaan. Misschien ga je onderzoeken wat er gebeurt als je onvoorbereid de les in gaat, laat je je leerlingen zelf een les maken, of begin je een week lang elke dag met een klassikale ‘check-in’. De bal ligt bij jou!
  • Bewustwording. Tijdens de bijeenkomsten hanteren we verschillende creatieve werkvormen om zowel individueel als in kleine groepjes te reflecteren op je eigen vraag, op de inspiratiesessies en op ervaringen in je onderwijspraktijk. Zo helpen we je te komen tot een duurzaam inzicht.

 

Materialisatie
Zoals het De Bildung Academie betaamt, sluiten we de pilot af met een materialisatie-evenement. Wat wil jij delen met je mede-deelnemers en je collega’s op je eigen school? Kun jij de opgedane ervaringen en inzichten omzetten in iets tastbaars of wellicht zelfs in iets blijvends? Een gedicht? Een schilderij? Een rollenspel? Of zelfs een lesmethode?

 

Begeleiding
De pilot is ontwikkeld, en wordt begeleid, door drie trouwe bouwers van De Bildung Academie, we stellen ze graag kort aan u voor:

Lisanne de Berg

Initiatiefnemer Bildung voor Docenten

Marijn Moerman

Initiatiefnemer DBA

Koen Wessels

Initiatiefnemer DBA

 

Interesse? Doe mee met de pilot!

Schrijf je in!