Over bruggen in Amsterdam

 

90 studenten, 3 onderwijsinstellingen, MBO, HBO en WO. In dit gloednieuwe, unieke en verbindende project werken studenten van verschillende opleidingsniveaus een half jaar lang samen. Het voornaamste doel: met, over en van elkaar leren om segregatie en polarisatie tegen te gaan, om je netwerk te vergroten en je horizon te verbreden. Het lijkt namelijk alsof we elkaar steeds minder goed kennen in dit land, hoog tijd voor een bundeling van krachten dachten wij.

En met ons het ROC van Amsterdam West, de Hogeschool van Amsterdam en de Gemeente Amsterdam! De studenten gaan deze uitdaging aan door samen een festival te organiseren; het wordt een dag van verbroedering, van verbinding, van overeenkomsten en van heel veel plezier tussen en met mensen die elkaar in het dagelijks leven te weinig tegenkomen.

 

Waarom is er Over Bruggen?

Door het huidige schoolsysteem zijn scholieren al vanaf de middelbare school gescheiden. Vanaf dat moment is er weinig tot geen ruimte voor interactie tussen verschillende opleidingsniveaus. Dit blijkt onder meer uit recent onderzoek, zo berichtten het Parool, de NOS en het Algemeen Dagblad over het rapport van DUO Onderwijsonderzoek. Daarin komt naar voren dat veel docenten het beeld van toenemende segregatie en mislukte integratie in hun eigen onderwijs herkennen. Het belangrijkste doel van dit project is dan ook dat de studenten elkaars achtergronden beter leren kennen, begrijpen en verschillende talenten waarderen door intensief, eerlijk en constructief met elkaar aan de slag te gaan.
 

Daarom is er Over Bruggen. In februari 2017 zijn we gestart met de eerste pilot. Studenten van ROC West uit Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam en De Bildung Academie sloegen de handen ineen en zijn al een heel eind op weg! Lees hier meer.
 
Screen Shot 2017-03-06 at 16.54.36

Een festival?

Zeker! Zondag 2 juli vindt het festival VLECHTWERK plaats. Een festival dat in het teken staat van verbinding en Amsterdammerschap. Met muziek, cultuur, gezelligheid en belooft het een fantastische dag te worden. Volg het festival via social media om op de hoogte te blijven van locaties en kaartverkoop.

 

Ambitie

Over Bruggen stopt niet na één festival. Onze ambitie is om Over Bruggen tot een platform te maken waar diversiteit, burgerschap en verbinding op een duurzame manier gestimuleerd kunnen worden. Met de gemeente, de HvA en het ROC willen we dan ook verder kijken naar de toekomst. Door projecten op te zetten zoals VLECHTWERK werken we samen aan broodnodige verbinding. We kijken niet alleen naar Amsterdam. Heel Nederland verdient een Over Bruggen. Daarom werken we graag samen met andere steden en gemeenten aan nieuwe kansrijke projecten.
17917817_322942571454788_4772009252914757691_o

Contactgegevens

Bent u benieuwd naar het verloop van dit project? Heeft u ideeën, op- of aanmerkingen? Of wilt u dit project naar uw stad of dorp toe halen? Neem voor deze vragen dan contact op met ynte@debildungacademie.nl // durk@debildungontwerpschool.nl