logo

Dit moet je weten over de Bildung Master 2019/2020!

Polarisatie, klimaatverandering, digitalisering en de vele andere uitdagingen van deze tijd zetten jongvolwassenen in een lastig pakket. Waar sta jij in deze wereld van constante verandering? Hoe verhoud je je tot jezelf, je medemensen en de maatschappij van nu? En hoe zet je al jouw kennis en ideeën om in werk dat bij jou past?

Na het behalen van de Bildung master heb je niet alleen inzicht in jouw capaciteiten, je weet ook bewust richting te geven aan jouw leven en je hebt concrete stappen gemaakt in werk dat bij jou past.  De Bildung master biedt een context waarin jij je als mens volledig kunt ontwikkelen. Je gaat kijken, luisteren, spreken, twijfelen, voelen, kiezen, proberen, falen, handelen, weten… Je volgt onderwijs dat niet je alleen je kritisch-analytische vermogen aangescherpt, maar waarin je ook in emotionele, morele en creatieve zin kunt groeien. Daarbij word je geïnspireerd en ondersteund door de beste leermeesters, experts uit verschillende branches, persoonlijk betrokken jaargidsen en door een groep gemotiveerde medestudenten.

Zo zit het masterjaar in elkaar..

Fase één

In fase één staat persoonlijke vorming centraal. Hier wordt het fundament van een Bildung houding gelegd, waarbij inzicht krijgen in jezelf centraal staat. Hierbij spelen bewustwording en waardering van jezelf een grote rol, maar ook hoe dit zich verhoudt tot de ander en de wereld. De modules waaruit je kunt kiezen zijn ‘identiteit’, ‘expressie’ en ‘rebellie’.

 

 

Identiteit
Wat is jouw visie op identiteit? Ligt je identiteit vast of is deze veranderlijk? Welke rol speelt de ander en je omgeving voor jouw identiteit? Hoe bepalend is de cultuur en de tijd waarin je leeft? En hoe geef jij uiting aan de tijdsgeest? Deze en nog vele andere vragen staan centraal in de module ‘Identiteit’.
Expressie
Hoe geef jij uiting aan jezelf? Durf jij je emoties te tonen? In een maatschappij waarin je voortdurend geconfronteerd wordt met uitingen en meningen van anderen, is het belangrijk om kennis te nemen van de manieren waarop dat gebeurt. Tijdens de module ‘Expressie’ onderzoekt de student eigen overtuigingen en manieren waarop daaraan expressie kan worden gegeven.
Rebellie
Wat vind jij zo belangrijk dat je ervoor in opstand zou willen komen? Wat zijn jouw waarden en hoe verhouden ze zich ten opzichte van anderen? Tijdens de module ‘Rebellie’ gaat de student op zoek naar wat hem fascineert maar ook naar wat hem absoluut tegenstaat.


Fase twee

In fase twee vergaar je kennis over de maatschappij en actuele thema’s. Er wordt onderzocht welke oude en nieuwe structuren er in de maatschappij werkzaam zijn. Je onderzoekt welke motivaties jij hebt, hoe je tegen veranderingen aan kijkt en welke houding je kunt ontwikkelen om met vernieuwing om te gaan. De modules waaruit je kan kiezen zijn ‘digitalisering’, ‘energie’ en ‘religie  & spiritualiteit’.

 

Digitalisering
Hoe verslaafd ben jij aan je telefoon? Wat doet deze digitale wereld met jou en de maatschappij? Smartphones zijn onmisbaar geworden, social media is niet meer weg te denken uit maatschappelijke discussies. Data profilering wordt gebruikt door de overheid, gezondheidszorg en het bedrijfsleven. Hoe geven digitale technologieën ons leven vorm en wat is de invloed van al deze prikkels op het individu? Tijdens de module ‘digitalisering’ onderzoekt de student zijn eigen visie op dit thema.
Energie
Zie jij ook door de bomen het bos niet meer omtrent klimaat en de energietransitie? ‘Welk bos..’ denkt de klimaatactivist of ben je juist tégen de huidige energietransitie? Het is in deze tijd een lastige opgave om hier een doordachte positie over in te nemen en van daaruit te handelen. Tijdens de module ‘Energie’ duikt de student in dit actuele thema en vormt zijn eigen visie.
Religie & Spiritualiteit
Tijdens de module ‘Religie en spiritualiteit’ houdt de student zich bezig met de betekenis van geloof, zingeving en spiritualiteit. In amper twee generaties lijkt Nederland zich ontworsteld te hebben aan de traditionele zuilen. Maar wat zijn we dan nu? Humanisten, ietsisten, atheïsten, zoekende zielen of gewoon ‘een beetje spiritueel’? We hebben misschien de vrijheid verworven om zelf invulling te geven aan ons (geestelijke) leven. Maar wat moeten we met die vrijheid?

 

Fase drie

In fase drie is het tijd om je inzichten en kennis uit de eerste twee fases te gaan toepassen. Je gaat aan de slag met je projectplan en in samenwerking met anderen leer je op nieuwe manieren naar systemen te kijken. Je ontdekt hoe complex systemen zijn en welk effect jouw bijdrage kan hebben. Zo kun je bijvoorbeeld actief vorm geven aan je eigen onderwijs. Je leert persoonlijk leiderschap te ontwikkelen op zaken die jou aan het hart gaan. Je krijgt vaardigheden aangereikt die je voorbereiden op de transitie van student naar professional.

Fase vier

In de laatste fase van de master ga je jouw project uitvoeren. Dit kan in de vorm van een stage, project, ondernemingsplan of baan. Je ontplooit je verder in een Bildung houding die gericht is op een open en inclusieve houding naar jezelf en de wereld. Je krijgt de ruimte en begeleiding om te experimenteren met het nemen van verantwoordelijkheid en eigenaarschap.

 

Kortom;

  • Een jaar lang Bildung (september 2019 tot en met juni 2020)
  • 3 dagen per week onderwijs van 9-17 uur
  • Interactieve werkvormen, kleine groepen (max 45 studenten)
  • Persoonlijk onderwijs, begeleiding en feedback
  • Les van de beste leermeesters en leren van professionals uit t veld
  • Jezelf als volledig mens ontwikkelen
  • Leren handelen, netwerken en krijg inzicht in jouw capaciteiten
  • Direct toegang tot een breed netwerk van studenten, docenten, ondernemers en kunstenaars

⇢ Let op: de inschrijving voor de Bildung Master 2019/2020 sluit op 15 mei 2019.


Benieuwd of dit iets is voor jou? Kom dan naar de laatste open avond op donderdag 4 april, of meld je alvast aan voor de ervaringsavond op 2 mei. Door een mailtje te sturen naar master@debildungacademie.nl kun je je plek reserveren. Vergeet niet je naam, leeftijd en voorkeursdatum.

Alvast wat meer inlezen of weten waar je je kunt aanmelden? Kijk dan even hier.