logo

Creatief Meesterschap – Vrije Universiteit Amsterdam

04feb2020
19mei2020

bij Vrije Universiteit Amsterdam

Onze toekomst is een open vraag. Terwijl steeds meer mensen worstelen met een adequate oriëntatie op de realiteit, dagen schijnbaar abstracte krachten zoals klimaatverandering, digitalisering en menselijke stroom ons uit om te innoveren: om nieuwe manieren van denken, leren en leven te ontwikkelen. Om deze nieuwe manieren te bedenken en mogelijke "andere werelden" te ontdekken, speelt creativiteit een onmisbare rol. Als de Bildung Academie (DBA) zijn wij van mening dat een interdisciplinaire benadering van deze menselijke eigenschap essentieel is, omdat dit u zal helpen:

 • Begrijp en gebruik je eigen creativiteit
 • Pas dit toe om zowel persoonlijk als professioneel te ontwikkelen
 • Word een veelzijdiger en aanpasbaar individu
 • Genieten van iets moois, iets geweldigs of verontrustends, of gewoon iets nieuws, dat de vorming van uw ideeën stimuleert.

De Bildung Academie (DBA) en The School of Business and Economics (SBE) hebben samengewerkt om deze cursus te vormen. Naast het leren van de theoretische visie op creativiteit, denken DBA en SBE dat het beoefenen van creativiteit op het gebied van vorm (bijvoorbeeld film, schrijven, optreden) en op het gebied van ideeën (bijvoorbeeld een businessplan of een oplossing voor een specifiek maatschappelijk probleem) uw flexibiliteit in doen, denken en communiceren.

INHOUD

Deze cursus is ontworpen om "je eigen creativiteit te beheersen". Het is drieledig opgezet:

 • Theoretische lezingen over verschillende perspectieven op creativiteit
 • Praktische reflectiesessies
 • Nauwkeurige observatie van creatieve meesters, leidende figuren van het beoefenen van creativiteit in hun werk op het gebied van kunst, politiek, ondernemerschap en wetenschap.

De lezingen op dinsdag dienen om te helpen een breed begrip van het concept creativiteit te ontwikkelen. Op donderdag laten praktische reflectiesessies jou en je medestudenten deze perspectieven verbinden en relateren aan je eigen leven, en verschillende creatieve vormen uitproberen. Op deze manier leer je hoe je verschillende perspectieven kunt toepassen, kiezen en combineren. Door de creatieve meesters te ontmoeten, met hen te praten en ze te observeren, kunnen hun werk en levens je van nut zijn als inspiratie en vergelijking voor uw eigen creatieve proces. Uiteindelijk, om de cursus af te ronden, zullen jij en je medestudenten je bevindingen materialiseren in een eindproduct. Het eindresultaat hiervan wordt gepresenteerd tijdens een Studium Generale over creativiteit in het Internationale Theater van Amsterdam.

Aan het begin van de cursus kies je een van de drie creatieve master-tracks in:

 • Politiek - Hedy D'Ancona
 • Ondernemerschap & Wetenschap - Jan Jongert
 • Arts - ITA / Ivo van Hove
  Samen met je groep en je meester ga je op zoek naar creativiteit op het gebied van je keuze. Dit wordt de master-track genoemd en vindt plaats buiten de lessen.

De leerdoelen zien er als volgt uit:

 • Academisch: welke ideeën en praktijken circuleren op het gebied van creativiteit?
 • Praktisch: wat heb je nodig om creatief te zijn in de samenleving?
 • Persoonlijk en sociaal: hoe beïnvloeden praktijken en ideeën over creativiteit u en uw visie?

Door deze vragen te beantwoorden, kun je een gefundeerde visie op het concept van creativiteit ontwikkelen, zowel theoretisch als praktisch, en kun je je eigen creatieve potentieel verkennen. Naast het tonen van concrete manieren om dit toe te passen in je leven en werk. Wat helpt om dit doel te bereiken, is het brede scala aan ideeën en ervaringen zoals hierboven uitgelegd. De cursus bevat een methode genaamd plaatsvervangend leren. In deze methode worden indirecte bronnen zoals observeren, doen en het leven buiten school als legitieme manieren van leren gebruikt naast de meer theoretische basis.

PROGRAMMA

De sluitingsdatum voor de inschrijvingen is op 26 november 2019.

Op dinsdagen van  18.00-21.00 uur.
Op donderdagen van 10.00-13.00 uur.

Elke dinsdagavond volg je een lezing, hetzij door een academische of een praktische expert. Elke donderdagochtend zal er een sessie zijn om te reflecteren op de besproken theorieën en de master-tracks en uw bevindingen in een praktische en persoonlijke context te plaatsen. Donderdagochtend is ook de tijd waar we praktische creatieve oefeningen doen.

VOOR WIE

Dit vak is toegankelijk voor honours studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en Amsterdam University College.

 

Meer informatie en inschrijven? Klik dan hier