logo

Me, Myself and AI (maandelijks)

21apr2018
16apr2019

Kunstmatige Intelligentie (A.I., oftewel Artificial Intelligence) is o-ve-ral. Het bestaat al sinds de start van ons computertijdperk, maar nu groeit A.I. als onkruid. Het zit in je telefoon, in het stoplicht, in hoe je een bericht ontvangt of een pakketje besteld. Steeds meer facetten in onze samenleving worden beïnvloed door de intelligentie die wij als mens hebben ontwikkeld, zoals verkiezingen, de beurs of de media. Dit lijkt soms misschien ver van je af te staan, maar heeft het eigenlijk invloed op jouw bestaan? Jouw manier van (samen)leven? Hoe verhoud jij je tot deze ontwikkelingen? Ja jij! Jouw digitale wereld verweeft zich eveneens met ‘de échte wereld’ en beïnvloedt de dingen die je doet en denkt. Alle technologie – een boek, je fiets en je mobiel – zou je kunnen zien als een extensie van jezelf. Je kunt er méér mee dan zonder, maar geeft het je vooral vrijheid of stuurt het je ook in een bepaalde richting? Weet je tot hoever de invloed van A.I reikt? Hoe afhankelijk ben je van je technologische middelen? En misschien nog belangrijker: waar wil je eigenlijk heen?

Kunstmatige intelligentie:
het goud van de 21ste eeuw of de doos van pandora?

 

De ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie gaan razendsnel. Ga mee op ontdekkingsreis: van de diepste diepten in data-privacy, tot grootste hoogtes in de medische wereld van morgen.

Een ding is zeker, A.I. is nu al hét onderwerp van de 21ste eeuw. Als Google en China al hun hebben en houden investeren in  het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie, dan wordt het misschien eens tijd om heel goed te kijken naar wat zíj denken dat deze vooruitgang biedt. Maar we zullen ook kijken naar waarom A.I. ons werk steeds meer overbodig zou maken en waarom Elon Musk en Stephen Hawking voorspellen dat een kunstmatige hyperintelligentie het einde van de mensheid betekent.

privacy

Het is een belangrijk onderwerp dat verder reikt dan we denken en bovendien niet iets waar alleen programmeurs en techneuten zich mee moeten bezigen. Het gaan iedereen aan, júíst de mensen die bezig zijn met andere zaken. En die vraag willen we met jou bespreken: wat is de rol van techniek en A.I. en hoe raakt dat aan ons menszijn?

Wij gaan op onderzoek! Doe je mee?

De Bildung Academie biedt jou een open en inspirerende context om boven jezelf uit te groeien met inspirerende gastmeesters en veel praktische input, persoonlijke reflectie  en ethische beschouwing. Met dit avondprogramma kan dat nu naast je werk of studie. Onderga de reis in jezelf, de ander, de maatschappij en de wereld van kunstmatige intelligentie met Me, myself & AI.

 

 


Programma Me, myself and AI.


Twaalf avonden lang dagen we je uit om jouw plek in de wereld nader te onderzoeken en ga je via experts op het gebied van AI, lezingen, experiment en andere actieve werkvormen een stapje verder dan informatie alleen. We gaan in gesprek over wat je drijft, de keuzes die je maakt en de acties die je neemt. Het doel? Erachter komen wat autonomie betekent in een digitale wereld.

Dat doen we samen met ervaren leermeesters en een diverse groep mensen. De verschillende achtergronden en levensfases van de cursisten zal je blikveld openen tot nieuwe inzichten en perspectieven.

 

experts

Een greep uit de Experts die je zullen begeleiden:
Hans Schnitzler – techniekfilosoof en auteur (website)
Jacintha Scheerder – futuroloog bij o.a. Netherlands Study Centre for Technology Trends (STT)
Bernardo Nunes – gedrags- en datawetenschapper bij Growth Tribe
Thjum Arts – onderwijs innovator en cabaretier

Het programma begint met inzicht krijgen in het heden: hoe werkt AI en waar kom je het tegen in de praktijk? Vervolgens gaan we kijken naar toekomstscenario’s en filosofische, ethische vraagstukken. Tenslotte zetten we dat inzicht om in handelen: wat wil jij in de wereld zetten op dit gebied? We experimenteren met hoe je verandering in gang zet en hoe je kunt breken met het bestaande. Je ontwikkelt nieuwe vaardigheden waarmee je na de cursus zelf verder kunt.

 

Voor wie?

Avondbildung is voor mensen die…

 • Behoefte hebben aan prikkeling en inspiratie.
 • Zichzelf verder willen ontwikkelen.
 • De rol van AI in de maatschappij willen of onderzoeken.
 • Zin hebben in avontuur!
 • Voldoende beheersing van de Engelse taal. (!)

Wat kun je verwachten?

 • Onderwijs volgens de Bildung Academie standaard.
 • Een introductiedag, 10 avonden en een presentatiedag, in Amsterdam, startende in april 2018.
 • Data (onder voorbehoud): 7, 11, 18, 25 april, 9, 16, 23, 30 mei, 6, 13, 23 en 27 juni 2018.
  • Let op: 7 april en 23 juni zijn twee zaterdagen. 7 april is ter introductie en kennismaking met de groep en het programma, en 23 juni zal de materialisatie-avond zijn.
 • Begeleiding en inspiratie van ervaren leermeesters als Hans Schnitzler en Jacintha Scheerder.
 • Een diverse groep mensen van allerlei verschillende achtergronden, disciplines en leeftijdsfasen.
 • Een hoop theoretische maar vooral praktische input.
 • Een kans om jezelf duurzaam te ontwikkelen en ervaringen op te doen die je direct kunt toepassen in je leven.

De kosten voor deelname aan Avondbildung zijn €1.250,-.*
Heb je vragen over het programma, De Bildung Academie of praktische zaken? Voor meer informatie of vragen kun je altijd mailen naar
 avondbildung@debildungacademie.nl.

(*) Studenten en mensen met een lager inkomen komen we graag tegemoet. Wil je meedoen maar kun je het inschrijfgeld niet opbrengen? Dan kijken we samen naar een passende persoonlijke oplossing.