logo

Opleiding tot Bildung Adviseur

11sep2019

Hoe is de opleiding opgebouwd?

De intieme opleiding (we hebben plek voor 12 deelnemers) bestaat uit

 • een groepsprogramma met 10 tot 14 wekelijkse avondbijeenkomsten (op woensdagavond, vanaf 19:00uur), waarin we onder andere ingaan op de Bildung-onderwijs filosofie, actieve en creatieve werkvormen, de kunst van het spreken en adviseren, de zakelijke kant van het adviseur zijn (o.a. sales, onderhandelen en marketing) en actualiteiten binnen de beweging;  
 • de opleiding bevat tevens een individueel traject, waarin jouw eigen leervragen centraal staan.
 • het programma is vraaggestuurd en wordt dus mede-vormgegeven door de deelnemers zelf.

Details over de inhoud van het groepsprogramma volgen in een later stadium.

Wat kun je na de opleiding doen?

Aan het eind van het programma ontvang je het certificaat Bildung adviseur. Je kunt vanuit jouw eigen werkveld Bildung toepassen. Een tweede mogelijkheid is om in gesprek met DBA te verkennen of je vanuit DBA verder aan onze missie kunt werken.

Op een rijtje…wat biedt dit traject jou?

 • de basis van Bildung als ideaal, methode en organisatiewijze;
 • integratie van Bildung met het eigen professionele functioneren (als adviseur);
 • vaardigheden, houding en kennis in het zijn van Bildung Adviseur inclusief uitvoering van startsessie;
 • basiskennis en ervaring in onder meer de volgende methodes: materialisatie, deep democracy, dynamische oordeelsvorming, coach-technieken en diverse gespreksvormen.
 • Onderdeel zijn van het netwerk van de Bildung beweging: wij staan in verbinding met de (nieuwe) leiders van Nederland. Zowel corporate, universitair, de kunsten als overheid. Met meer dan 600 alumni, 600 (oud-)bouwers (vrijwilligers) en duizenden docenten wordt je onderdeel van een bijzondere beweging.

Door wie word je begeleid?

Michiel Tolman
Directeur Bildung Academie

Dylan Vianen
Bildung adviseur & hoofd Bildung Onderwijs Advies

Aan wat voor soort opdrachten werkt Bildung Onderwijsadvies momenteel?

Een mooi voorbeeld van een Bildung adviesopdracht is “A Broader Mind”: een innovatief onderwijsprogramma voor alle(!) bachelorstudenten aan de VU. Persoonlijke ontwikkeling en het leren omgaan met maatschappelijke en academische uitdagingen staan hierin centraal. Het programma wordt bottom-up gebouwd, door een groeiend aantal studenten, docenten en medewerkers van de VU. Dit proces wordt sinds de start begeleid door Bildung adviseurs. Voor meer info klik hier.

Wat betekent deze opleiding voor de Bildung Academie?

De opleiding draagt bij aan het waarmaken van onze missie: bildung toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. Daarnaast zien we deze opleiding als een talentpool. We verwachten de komende tijd een grote groei in opdrachten, wat betekent dat de Bildung Academie ruimte heeft voor meer goede nieuwe Bildung adviseurs.

Investering

De deelnemerskosten voor deze opleiding bedragen € 850,- excl. btw.

Aanmelding

Als je enthousiast bent over het programma horen we dat heel graag van je! Stuur ons uiterlijk 1 augustus jouw CV en een motivatiebrief (1 A4), via info@debildungacademie.nl, waarin je beschrijft:

 • wie je bent
 • je relatie tot Bildung (en DBA)
 • waarom je denkt dat Bildung nodig is
 • je ambitie: waar droom je van?