logo

Leonie Coppes

Als ik terugkijk op mijn studie Algemene Sociale Wetenschappen aan de UvA, zie ik naast veel goede kanten vooral ook veel verspilde kansen om meer leermomenten aan te grijpen. Meer interactie, meer pro-activiteit van je studenten verwachten, meer bevragen, presenteren en discussiëren. Toen ik dus hoorde van De Bildung Academie wilde ik me gaan inschrijven. Sofia vroeg echter of ik met haar de module Energie wilde gaan gidsen. Aangezien ik nu Sustainable Development studeer, sloot dat precies aan bij wat ik zocht.

De module Energie is een module van contrapunten. Het was erg mooi om aan het einde van de module te zien hoe studenten weer helderheid kregen in deze complexe wereld. Shell, Essent, klimaatontkenners, activisten en Vandebron zorgden voor vier weken van tegenstrijdige ideeën over de toekomst en over klimaatverandering. Langzaam sloeg de verwarring van de studenten echter om in overzicht, inzicht en intrinsiek begrip.

Zelf leer ik er ook heel veel van. Ik heb geleerd een groep te begeleiden, te voelen wat de energie is binnen de groep: wanneer laat je en wanneer grijp je in, wanneer enthousiasmeer je en wanneer stuur je aan. Ik heb geleerd hoe een creatief proces in zijn werking gaat en hoe je iemand zijn materialisatie het beste tot zijn uitwerking kan laten komen, zonder daarbij te commanderen. En ik heb geleerd hoe waardevol reflectie kan zijn.

Ik zou elke student die niet bang is het gewone te bevragen aanraden om zich aan te melden. Voor iedereen kan De Bildung Academie een waardevolle ervaring zijn. Je hebt alleen een goede motivatie en een beetje lef nodig.