logo

1. Manifest De Bildung Academie – 2015
De Bildung Academie is een bottom-up initiatief van een team gedreven, enthousiaste studenten en docenten uit Amsterdam. Het verlangen om je als mens op verschillende gebieden te ontplooien stond aan de wieg van dit onderwijsplatform. Daartoe hebben wij ons laten inspireren door het bildungsideaal.

Download PDF

Click here to download our manifesto in English.

2. Rapport Proefvisitatie DBA – door panel onderwijsexperts VU&UvA

“Uit gesprekken met studenten en docenten blijkt dat DBA haar pretenties om persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel te stimuleren, waarmaakt.”
“Het panel twijfelt gezien de kwaliteit en de waarde van het programma niet over de vraag of DBA kan worden opgenomen binnen een instelling voor hoger onderwijs.”

3. Onderwijsdocument De Bildung Academie

Bij bildungsonderwijs komt niet alleen een nieuwe onderwijsvisie kijken maar ook een vernieuwing van de manier waarop onderwijs wordt gegeven. Deze nieuwe werkvormen, onze leeromgeving, onze visie, de manier van “toetsing” en de onderwijsdoelen kan je vinden in het onderwijsdocument uit 2016.

Download PDF

4. Wat is Bildung?

“De Bildung academie heeft zojuist haar deuren geopend. De eerste generatie studenten is begonnen met het volgen van modules. Docenten en deskundigen hebben toegezegd om een semester lang hoogstaand onderwijs te bieden. Maatschappelijke partners zijn bereid dat onderwijs te faciliteren. De Bildung Academie is er klaar voor. Maar.. voor wat eigenlijk?”
Auteurs: Kim Dusch, Kirsten Kalkman & Koen Wessels

Download PDF

5. To Love or To Be Loved 

Intrinsieke motivatie, de zesjes-cultuur en De Bildung Academie in het licht van de maagdenhuis-bezetting, een essay door Kirsten Kalkman

Download PDF